Opole - miasto naturalnej i bezpiecznej żywności
Seminarium Wydziału Chemii UO pt. Opole – miasto naturalnej i bezpiecznej żywności odbędzie się w piątek 10 czerwca 2016 roku w Auli A na Uniwersytecie Opolskim przy ul. Oleskiej 48 w godz. od 16.00 do 19.00.
W ostatnim okresie, wśród konsumentów, nowego wymiaru nabiera zdrowe żywienie. Jednym z trendów w tym zakresie są innowacje takie jak żywność funkcjonalna, żywność medyczna, żywność wzbogacona, suplementy diety, dodatki do żywności. Mnogość definicji oraz ich niezrozumienie niejednokrotnie budzi wśród społeczeństwa wątpliwości.
W trakcie otwartego spotkania pracownicy Wydziału Chemii Uniwersytetu Opolskiego, podzielą się wiedzą dotyczącą składu chemicznego żywności, wykorzystania substancji bioaktywnych w codziennej diecie oraz roli żywności w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W trakcie dyskusji odpowiedzą na pytania i wątpliwości w tym zakresie.
Celem seminarium jest zachęcenie młodych ludzi do rozwijania wiedzy z zakresu nauk chemicznych i zaproszenie do studiowania na kierunku Chemia i analityka żywności.
FOTO: Piotr Musiał